Tot ce trebuie să știi despre cataractă

CE ESTE CATARACTA

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare este cataracta. Aceasta constă în opacifierea progresivă a cristalinului având consecința încețoșării vederii.

Principala cauză a dezvoltării cataractei este îmbătrânirea, de aceea cataracta este o afecțiune comună, prezentă la peste 50% dintre oamenii cu vârste de peste 60 de ani.

Operația este singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se recuperează vederea. În timpul operației, cristalinul natural afectat de cataractă se înlocuiește cu un cristalin artificial. Este o procedură obișnuită care durează aproximativ 10-15 minute. După intervenție, toți pacienții au apreciat ca li s-a îmbunătățit calitatea vieții, iar cei mai mulți au declarat că recuperarea a fost de scurtă durată.

Care sunt tipurile de cataractă și ce le cauzează

01. Senilă

Apare odată cu înaintarea în vârstă și reprezintă procesul normal de îmbătrânire a cristalinului

02. Traumatică

Se produce prin acțiunea unor agenți mecanici (contuzii oculare, traumatisme perforante), fizici (căldură puternică, electrocutare) sau osmotici

03. Complicată

Acompaniază diferite afecțiuni oculare inflamatorii, degenerative, tumorale, ischemice și apare după dezlipirile de retină

04. Patologică

Apare în legatură cu diferite afecțiuni genetice, metabolice (diabet zaharat, afecțiunile tiroidei, boala Wilson) sau dermatologice

05. Iatrogenă

Apare după administrarea prelungită a unor medicamente: corticosteroizii administrați local sau general, amiodarona, citostaticele

06. Congenitală

Opacifierea cristalinului la copil depistată imediat după naștere sau în primii ani de viață

07. Secundară

Denumită și opacifierea capsulei posterioare, apare într-un interval de timp de la câteva luni până la câțiva ani după operația cataractei.

SIMPTOMELE CATARACTEI

 

Deși nu produce în toate cazurile schimbări în aspectul exterior al ochiului, uneori apare leucocoria (pupila de culoare albă) și strabismul divergent. Primul simptom care apare este vederea încețoșată sau tulbure. Un alt simptom întâlnit frecvent este sensibilitatea la lumină puternică, asociată uneori cu percepția de halouri în jurul surselor de lumină. Culorile nu se mai percep la fel de intens, vederea pe timp de noapte este deficitară, poate apărea vederea dublă (diplopie monoculară) și intensificarea miopiei cu schimbarea frecventă a dioptriilor ochelarilor. În cazul miopiei la vârsta a 3-a, aceasta anulează prezbiopia, ceea ce înseamnă că unii pacienți pot citi fără ochelari. Aceasta este însă doar o perioadă tranzitorie, deoarece, odată cu trecerea timpului și cu progresia cataractei, vederea se va deteriora. Cataracta nu este dureroasă.

Diagnosticul de cataractă este stabilit de către medicul specialist oftalmolog după efectuarea unui examen complet al ochiului obligatoriu cu dilatarea pupilei.

 

EVOLUȚIA BOLII

STABILIREA DIAGNOSTICULUI

INTERVENȚIE

RATĂ DE SUCCES

ÎNGRIJIRE ȘI TRATAMENT CATARACTĂ

Singura soluție de a îndepărta cataracta și de a recupera vederea este operația. Intervenția se poate practica indiferent de stadiul cataractei, respectiv de gradul de opacizare a cristalinului. După intervenția chirurgicală, șansele de a obține o îmbunătățire a vederii sunt sunt de până la 97%.

La Clinica Vista efectuăm operația de cataractă în regim ambulatoriu, ceea ce înseamnă că, în urma operației, pacientul nu trebuie să stea internat nici măcar o zi. Se realizează în anestezie topică (cu picături), iar tehnica folosită în astfel de intervenții, numită facoemulsificare, este una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale actuale.

Operația propriu-zisă constă în înlocuirea lentilei naturale a ochiului (cristalinul) cu una artificială. Această lentilă artificială este disponibilă în mai multe variante, iar tipul lentilei implantate sa va alege împreună cu medicul oftalmolog.

La ora actuală sunt disponibile diverse implanturi de cristalin:

  • implant de cristalin monofocal asferic
  • implant de cristalin monofocal toric
  • implant de cristalin multifocal asferic
  • implant de cristalin multifocal toric

Alegerea celui mai potrivit implant se va face împreună cu medicul oftalmolog, în timpul consultului preoperator. Vom analiza împreună atât stilul de viață al pacientului, cât și nevoile sale, și vom elabora apoi un plan de tratament personalizat, adaptat pentru fiecare pacient în parte.

Operația se realizează rapid și sigur.

PAȘII OPERAȚIEI

  • Intervenția se realizează în anestezie locală, cu picături, durează 10-15 minute, iar după aceasta, pacientul va părăsi clinica în aceeași zi fără bandaje, purtând doar ochelari de soare pentru protecție.

  • Tehnica folosită se numește facoemulsificare și se efectuează cu ajutorul unei sonde care emite ultrasunete. Cu ajutorul ultrasunetelor se fragmenteaza cristalinul cataractat. Această tehnică a transformat operația de cataractă într-una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale actuale.
  • Deși în timpul intervenției se realizează 3 incizii, acestea sunt atât de mici încât nu sunt necesare fire de sutură.

    În locul cristalinului extras se plasează un cristalin artificial, care va rămâne în ochi pentru tot restul vieții. Cu acest cristalin se pot corecta concomitent și viciile de refracție precum miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia.

CONTACTEAZĂ-NE

Tel.:
+40 256 292 295