Ce este cataracta
CE ESTE CATARACTA
Una dintre cele mai severe afecțiuni oculare este cataracta. Aceasta constă în opacizarea progresivă a cristalinului până când ochiul nu mai poate focaliza un obiect. Percepția imaginilor devine din ce în ce mai confuză pentru că vederea se încețoșează.
Principala cauză a dezvoltării cataractei este îmbătrânirea, de aceea cataracta este o afecțiune comună, prezentă la peste 50% dintre oamenii cu vârste de peste 60 de ani, dar și în alte situații și se manifestă, de regulă, la un singur ochi, afectându-l în timp și pe celălalt.
PAȘII OPERAȚIEI
- Tehnica folosită se numește facoemulsificare și se efectuează cu ajutorul unei sonde care emite ultrasunete. Această tehnică a transformat operația de cataractă într-una din cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale actuale.
- Deși în timpul intervenției se realizează o incizie pentru a se introduce sonda cu ultrasunete, această incizie este atât de mică încât nu este nevoie de sudură.
- În locul cristalinului extras se plasează un cristalin artificial, care va rămâne în ochi pe toată durata vieții, îmbunătățind considerabil vederea.
- Intervenția se realizează sub anestezie locală, cu picături, durează câteva minute, iar după aceasta, pacientul va părăsi clinica în aceeași zi.